Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tågolyckan: Fel på godsvagnens låsmekanism

Ett test av godsvagnen som var inblandad i den dödliga tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark visar på fel i låsmekanismen. Det framgår av ett dokument som danska TV2 tagit del av. Låsmekanismen, som håller fast ett lastbilssläp på tågvagnen, lossnade redan vid första försöket, enligt kanalen.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Ett test av godsvagnen som var inblandad i den dödliga tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark visar på fel i låsmekanismen. Det framgår av ett dokument som danska TV2 tagit del av.

Låsmekanismen, som håller fast ett lastbilssläp på tågvagnen, lossnade redan vid första försöket, enligt kanalen. Haverikommissionen och Trafikstyrelsen bekräftar rapportens innehåll.

Annons

Åtta personer omkom i tågolyckan i förra veckan där ett lastbilssläp på en godsvagn träffade ett persontågs vänstra sida.

Trafikstyrelsen i Danmark förbjuder nu all transport av semitrailers med den typ av godsvagn som användes vid olyckan, med omedelbar verkan.

Dessutom begränsas farten för godståg över Stora Bältbron till 80 kilometer i timmen när det blåser över 15 meter per sekund. Vid vindstyrkor på över 25 meter per sekund, alltså storm, förbjuds godstransporter helt på bron.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons