Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump hoppas övertyga USA om gränskris

President Donald Trump står inför ett eldprov när han i direktsändning från Ovala kontoret väntas argumentera för att krisläge råder vid USA:s södra gräns. Frågan är om han utlyser ett nationellt nödläge.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Sker det kan presidenten använda pengar ur försvarsbudgeten till bygget av en gränsmur mot Mexiko - ett av hans mest framträdande vallöften. Men ett sådant drag skulle med största sannolikhet utmanas i domstol som grundlagsvidrigt, något som debatterats intensivt sedan presidenten i söndags antydde att han övervägde åtgärden.

””
””

Knark över gränsen

Annons

Men enligt Washington Post, som citerar en högt uppsatt källa i Vita huset kommer Trump inte att utlysa något undantagstillstånd.

"Planen är inte att utlysa ett nationellt nödläge utan att fortsätta bygga upp ett folkligt stöd för muren", säger tidningens källa.

Presidentämbetets makt att utlysa undantagstillstånd - som bland annat ger presidenten utökade maktbefogenheter och möjlighet att kringgå kongressen i vissa beslut - har tidigare använts vid bland annat terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Men är situationen vid den södra gränsen lika allvarlig? Invandringshöken Donald Trump, som alltsedan valrörelsen hävdat att knark och brottslingar flödar till USA från Mexiko, påstår det. Hans hårdföra retorik har kritiserats av Demokraterna, där vissa menar att han ljuger, men medarbetarna i Vita huset instämmer.

””
””

Conway sade även att kongressen och landets domstolar bär ansvar för den situation som råder samt att läget vid gränsen är en humanitär kris, eftersom många migranter tar med sina barn på den farliga resan mot USA.

Akut läge

Rekordåret 2000 greps över 1,6 miljoner människor för att olagligt ha tagit sig över USA:s södra gräns. Sedan dess har antalet gått ner men fortfarande tillfångatas flera hundra tusen årligen. Under budgetåret 2018, som avslutades den sista september, greps nära 397 000 personer. Det är färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt, som ligger på drygt 400 000 gripanden, men högre än 2017 då knappt 304 000 personer greps, enligt statistik från USA:s gränsmyndighet US Customs and Border Protections. Ett skäl till att siffrorna gått upp under 2018 är sannolikt att Vita husets nolltolerans mot illegal invandring infördes då. Trumps första år vid makten, 2017, uppvisade dessutom de lägsta siffrorna sedan 1971, skriver webbtidningen Politico.

Kris eller inte, situationen är akut eftersom Trumps krav på 5,6 miljarder dollar för bygget av gränsmuren lett till att kongressen inte kunnat enas om budgeten för cirka 25 procent av statsapparaten, vilket lett till att den nu är nedstängd. Demokraterna och även vissa republikaner motsätter sig murbygget och anser att det finns bättre sätt att säkra gränsen.

Svar på tal

Frågan klyver det redan splittrade USA där motståndet mot en mur är något större än stödet, enligt opinionsmätningar. Men Trumpanhängare som TT mött i bland annat Alabama säger att gränssäkerhet är en avgörande fråga för dem, och de hyllar presidentens ambitioner på området.

Tv-kamerorna i Vita huset sätts på klockan 21 lokal tid, klockan 3 under natten till onsdagen svensk tid. Talet väntas bli omkring sju minuter långt. Demokraternas ledare i kongressen, talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer, har enligt CNN också fått tv-tid för att partiet ska kunna ge svar på tal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons