Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppgifter: Tjetjenska hbt-personer förtrycks

Ett ryskt nätverk som arbetar för hbt-personers rättigheter uppger att myndigheter i delrepubliken Tjetjenien åter inlett förföljelser mot homosexuella. Enligt uppgifter till nätverket har över 40 homosexuella gripits och två har torterats till döds i Tjetjenien sedan i slutet av december.(TT)
Publicerad 14 januari 2019

Ett ryskt nätverk som arbetar för hbt-personers rättigheter uppger att myndigheter i delrepubliken Tjetjenien åter inlett förföljelser mot homosexuella.

Enligt uppgifter till nätverket har över 40 homosexuella gripits och två har torterats till döds i Tjetjenien sedan i slutet av december. Enligt Igor Kochetkov, en av företrädarna för organisationen, har de gripnas identitetshandlingar beslagtagits för att de inte ska kunna fly regionen. Han säger också att de har tvingats skriva under tomma formulär med syfte att de ska kunna anklagas för fabricerade brott.

Annons

Delrepublikens myndigheter avfärdade omedelbart uppgifterna som falska. För två år sedan ledde uppgifter om att poliser förföljt och torterat homosexuella i Tjetjenien till kraftiga reaktioner världen över.

Människorättsorganisationen Amnesty bedömer de nya uppgifterna som trovärdiga.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons