Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Omvårdnad är också en typ av behandling”

Om man mår så dåligt att man blir inlagd på en psykiatrisk avdelning behöver man i ett första skede mer psykiatrisk omvårdnad än behandling, menar chefen för vuxenpsykiatrin i öst.
Blekinge • Publicerad 21 oktober 2019 • Uppdaterad 7 november 2019
Foto: Mattias Mattisson

Våldtagna Frida tycker inte att hon har fått rätt hjälp och behandling av psykiatrin i Blekinge. Carina Söderholm är chef för vuxenpsykiatrin i öst. Hon kan inte kommentera enskilda patienter men berättar generellt hur man jobbar.

Kan ni erbjuda traumabehandling i Blekinge?

Annons

– Ja, vi har personal som är utbildad i traumabehandling. Det är alltid en läkare som bedömer om en patient uppfyller kraven för att få det. Det händer så klart att man har delade meningar, att patienten själv tycker att den ska ha traumabehandling men att läkaren bedömer att det inte är lämpligt. Det är viktigt att patienten uppfyller kriterierna för att behandlingen ska bli framgångsrik och inte göra mer skada än nytta.

Men man måste alltså först få diagnosen Posttraumatiskt stressyndrom?

– Ja, men det är ändå en bedömningsfråga. Man kan ha en PTSD-diagnos men sedan andra diagnoser också som väger tyngre och som gör det olämpligt att ge traumabehandling. Man måste se den samlade kliniska bilden.

Carina Söderholm säger att man den senaste tiden haft brist på psykologer som kan göra utredningar på grund av att flera har gått i pension eller slutat av andra anledningar. Men nu ser läget bättre ut igen.

– Jag har gott hopp om att vi ska kunna möta upp det här bättre nu. Vad det gäller psykologutredningar så är även detta en bedömning från professionen om patienten ska utredas eller inte. Men om patienten tycker att vi har brustit måste vi få veta det, antingen genom att hon tar kontakt med mig eller patientnämnden så att vi får titta på det.

En del av Fridas kritik mot vården handlar om att hon upplever det mer som förvaring än behandling.

– Psykiatrisk omvårdnad är också en typ av behandling. Om man är så dålig att man blir inlagd kan man inte alltid tillgodogöra sig psykoterapi. Det finns en doktor på plats och man kan få medicin. Stödsamtal som är en del av psykiatrisk omvårdnad får man alltid, säger Carina Söderholm.

Är det rimligt att en terapeut ger en våldtagen flicka rådet att glömma och gå vidare?

– Jag kan inte kommentera en enskild patient, men det låter inte rimligt.

Fotnot: Frida är ett fingerat namn.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons