Brist på krogpersonal – ”Inte hållbart”

Karlskrona Artikeln publicerades
Johan Holgersson jobbar på Stars And Stripes i Karlskrona och hans företag har svårt att hitta personal.
Foto: Mattias Mattisson
Johan Holgersson jobbar på Stars And Stripes i Karlskrona och hans företag har svårt att hitta personal.

Restaurangbranschen runt om i hela landet har svårt att hitta personal när det gäller kockar, servitriser och bartenders.

På Stars And Stripes märks problemet av.

– Det har aldrig varit så svårt att hitta personal som nu, säger Johan Holgersson, från Stars And Stripes.

Under onsdagen presenterade arbetsförmedlingen i Blekinge sin prognos för det kommande året. Prognosen visar att det fortsatt är väldigt många arbetsgivare som upplever brist.

– Kompetensbristen har varit påtaglig under många år och här krävs breda lösningar som bygger på samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommuner, näringsliv och andra aktörer, säger Nicklas Leviné, tf chef Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Restaurangbranschen står inför stora utmaningar att hitta personal framöver. Karlskronaföretaget Stars And Stripes driver sju restauranger i Sverige och de vittnar om bristen på bland annat kockar.

– Under sommaren har vi anställt två kockar från Polen via ett bemanningsföretag för här hemma hittar vi inga kockar, säger Johan Holgersson.

Men det är inte bara kockar som det är brist på.

– Det är också svårt att hitta servitriser och bartenders, säger Johan Holgersson.

Varför tror du att färre vill jobba inom restaurangbranschen?

– Många upplever det som slitsamt och tufft. Utbildade kockar väljer ofta jobb inom kommunen. Då jobbar de måndag till fredag och slipper sena kvällar.

Situationen ställer stora krav på befintlig personal.

– Vi har kockar som jobbar mycket övertid och det är inte hållbart på sikt. Vi skulle behöva tre till fyra nya kockar hos oss, säger Johan Holgersson.

Tydlig brist på arbetskraft finns inom läraryrken, omvårdnad, hälso- och sjukvård, socialt arbete, bygg och anläggning, teknik och it och kvalificerade yrken inom industrin.

– Vi måste få bort fördomarna om att det är tungt och smutsigt att jobba i industrin. Det stämmer inte och det budskapet måste vi få fram, säger Pia Eklund, från IF Metall.