Han ärver Ove Johnssons livsverk

Sölvesborg Artikeln publicerades
Bibliotekarien och lokalhistorikern Marcus Bernhardsson får ärva författaren Ove Johnssons livsverk.
Foto: Gunnel Persson
Bibliotekarien och lokalhistorikern Marcus Bernhardsson får ärva författaren Ove Johnssons livsverk.

Bibliotekarien och kulturprofilen Marcus Bernhardsson ärver författaren Ove Johnssons livsverk och copyright.

– Ja det stämmer att Ove har låtit testamentera sin littera kvarlåtenskap till mig, säger Marcus Bernhardsson.

För tre och halvt år sedan skrev Ove Johnsson sitt testamente som nu öppnats efter hans död i vittnens närvaro. I detta framgår det att Marcus Bernhardsson får ärva skaldens livsverk.

– Jag vet faktiskt inte vilken omfattning det handlar om. Ove hann under sin livstid ge ut åtta böcker, men det finns också sådant som ännu inte är utgivet. Han skrev bland annat väldigt mycket dikter under sin levnad. Det handlar om tusentals.

Förutom böcker och dikter så ägnades sig Ove Johnsson även åt etnologisk forskning. I bland annat en bok, Med trollstav och örtakvart med underrubriken Vit och Svart magi på Lister som kom ut 1998, har han gjort en rad intervjuer med gamla Listerbor som var födda på 1800-talet.

– Jag skulle vilja påstå att det är hans etnologiska forskning som blir hans epitet, säger han.

Det finns uppgifter om att det finns planer om att starta ett Ove Johnsson-sällskap?

– Det är något som jag får återkomma till, säger Marcus Bernhardsson.

Det var lördagen den 18 november i år som författaren och kulturpersonligheten Ove Johnsson avled, 82 år gammal. Han dog precis efter att ett högtidsmöte avslutats med ordenssällskapet Pegasos ryttare i Mjällby.

– Vi var på ut mot bilen och precis som han satt sig i baksätet så sjönk han ihop, sa Ronny Ragnarsson, en av medlemmarna i Pegasos ryttare, till Sydöstran. Pegasos ryttare var ett sällskap som Ove bildade för 21 år sedan och som bland annat har den från Blekinge bördige skådespelare och författaren Per Ragnar som hedersmedlem.

På övriga stolar i sällskapet återfinns såväl konstnärer, trubadurer, direktörer och författare med flera. Den sista insändaren som Ove skrev häromveckan i en av lokaltidningarna handlade om att begravningsväsendet i Sverige inte borde vara privat. I juli för två år sedan gav han ut sitt åttonde verk "Hembygdskärlek". Den senaste diktsamlingen dessförinnan gav han ut 1993 och innehöll 28 dikter.

Begravningen av författaren Ove Johnsson sker i Mjällby kyrka onsdagen den 13 december klockan 13 och är öppen för allmänheten.

LÄS MER: Författaren Ove Johnsson död