Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Djuren dog som flugor i källaren”

I källaren hölls djur som ingen fick se, som var sjuka och inte fick veterinärvård. Men även flera apor som visades för publik dog. Nya djur smugglades in från Nederländerna.
Det berättar före detta anställda på Blekinge exotiska värld.
Nu vill ägarna öppna ny verksamhet i Hörvik.
Blekinge • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 18 juni 2020
Blekinge exotiska värld i Karlshamn stängde i augusti då ekonomin inte gick ihop. Nu har man nya planer.
Blekinge exotiska värld i Karlshamn stängde i augusti då ekonomin inte gick ihop. Nu har man nya planer.Foto: Johan Hultgren

Blekinge exotiska värld i Karlshamn togs i augusti 2017 över av ett par som under två års tid sedan drev det tillsammans. Men ekonomin gick dåligt och man stängde i slutet av augusti 2019.

SVT Nyheter Blekinge granskade verksamheten blev en rad missförhållanden kända. Personalen vittnade till exempel om att de i princip aldrig fått sin lön utbetalad i tid. Ägarna anklagades också för att ha visat silverrävar utan tillstånd men i dagarna kom beskedet från åklagaren att hon lägger ner utredningen.

Annons

En av ägarna blev också dömd för djurskyddsbrott 2017 för att han hade två silkesapor hemma.

Nu håller paret på att starta en ny djurpark i Hörvik. I augusti skickades en ansökan in till länsstyrelsen.

En tidigare anställd på Blekinge exotiska värld blev bestört när hon fick höra om planerna. Hon menar nämligen att en del av djuren for mycket illa under tiden paret drev verksamheten i Karlshamn.

– Jag märkte snabbt att de saknade kunskap om djuren och de prioriterade inte deras välmående. Djuren fick inte veterinärvård när de var sjuka. Det hände att reptiler fick ligga i tomma plastlådor utan mat, vatten eller värme. En axolotl som var sjuk lades i avlivningsvätska men när den inte dog slängde chefen bara tillbaka den i vattnet i ännu sämre skick än den var i tidigare.

På Blekinge exotiska värld visades de omdiskuterade silverrävarna. Tidigare anställda berättar att de hade alldeles för lite plats att röra sig på när de hölls i ett utrymme i källaren.
På Blekinge exotiska värld visades de omdiskuterade silverrävarna. Tidigare anställda berättar att de hade alldeles för lite plats att röra sig på när de hölls i ett utrymme i källaren.Foto: Privat

Djur som behöver sällskap för att må bra, som träskmangust och lemur, fick sitta ensamma.

– De hade en väldigt ledsen lemur i källaren. Hon var så olycklig och deprimerad. Jag vet inte vad som hände med henne sedan.

– Mangusten var flaskmatad och beroende av mänsklig kontakt, som en hundvalp. Men honom slängde de ner i en tom skitig bur i källaren. Han skrek av frustration när man gick ner där.

En av ägarna till djurparken slog sig också ihop med en djurbutiksägare i Linköping. Man skulle starta en ny verksamhet med handel i Karlshamn men fick lägga ner på grund av ekonomiska bekymmer och obetalda hyror.

Den före detta anställda berättar om resor till Nederländerna där de köpte billiga djur som smugglades in i Sverige. Djuren hölls sedan under hemska förhållanden i källaren.

– Bakom kulisserna var det helt fruktansvärt. De tryckte ner djuren i små burar. Det var hamstrar, marsvin och afrikanska pygméigelkottar. De var sjuka och hade bland annat ringorm som är en hudsvamp. Det är väldigt väldigt smittsamt och kan även smitta människor. Det blir som ett stort utslag som växer och växer om det inte blir behandlat.

Annons

Hon berättar att djuren utvecklade stereotypa beteenden.

– Hamstrar har stora behov av att röra sig men de stoppades ner i jättesmå burar som stod staplade på varandra. De hängde i gallret och skrek. Det är ett tecken på att de mår väldigt dåligt.

Många djur överlevde inte. Den anställda berättar om personalens ångest när djuren dog i deras händer.

– Ägarna påstod att de skulle få dem friska och att de var under behandling. Men det funkade ju inte under de förhållandena. Det fanns ohyra också i källaren, ett slags kvalster. Det är en väldigt obehaglig ohyra som gnagare kan drabbas av. Men det ville de inte att vi skulle berätta om för någon.

Hon är orolig för hur den nya verksamheten kommer att skötas.

– Det står nu att de ska hålla kurser i djurskydd, samt lagar och regler. Det är väldigt oroväckande eftersom chefen för verksamheten själv är dömd för djurskyddsbrott och bevisligen inte har koll på gällande lagar och regler.

På bilden syns en sjuk axolotl som efter en misslyckad avlivning ska ha slängts tillbaka i vattnet.
På bilden syns en sjuk axolotl som efter en misslyckad avlivning ska ha slängts tillbaka i vattnet.Foto: Privat

Sydöstran har pratat med en rad personer som tidigare har jobbat på Blekinge exotiska värld och som bekräftar uppgifterna. En av dem berättar bland annat om tre apor som dog.

– I vanliga fall hölls honor och hanar var för sig men när de ville få avkommor parades de ihop och det gick inte alltid så bra. En hona blev våldtagen och fick så allvarliga skador att hon senare dog. Den andra apan var sjuk och dog i den ene mannens armar när den hade ett krampanfall. Vi ville ta den till veterinär men fick inte tillåtelse till det. Jag tror att det var för att de hade skulder hos veterinären. Den tredje apan blev ihjälbiten.

En annan person berättar om en apa som alltid hade ont.

– Det var en tamarin. Den satt och skrek dag ut och dag in. Ägarna sa att de hade pratat med veterinären, men apan satt där likadant i minst ett år. Det kom också en dvärgsilkesapa från polisen, en liten unge. Den sattes i en jätteliten fågelbur i köket. Den var överlycklig när den fick komma ut en stund.

Fakta

Blekinge tropiska förening

• Blekinge Tropiska Förening arbetar enligt hemsidan med exotiska djur och växter. ”Vårt främsta arbete är inom utbildning, forskning och bevarande projekt med utrotningshotade arter.” Privatpersoner som vill stödja verksamheten uppmanas att swisha ett bidrag.

• Tidigare drev man alltså Blekinge exotiska värld i Karlshamn som stängde efter förra sommaren på grund av ekonomiska bekymmer.

• Men inom föreningen ryms också Djurambulansen Syd. På hemsidan står det att man vill ge djur och djurägare stöd och hjälp i alla tänkbara situationer och man kan ringa ett journummer om man behöver hjälp med transport.

• En tredje verksamhet är Exotic birds of Sweden som ska vara ett rescue-, avels- och träningscenter för exotiska djur och fåglar. ”Vår anläggning i Blekinge är det näst största rescuecentret i Sverige när det kommer till exotiska däggdjur samt fåglar” kunde man tidigare läsa på hemsidan. Men efter frågor från Sydöstran har all information plockats bort.

• "Det har blivit något fel, jag vet inte varför den informationen har legat ute på nätet. Den verksamheten ska vi starta till hösten. Framför allt har vi tänkt oss utbildningsverksamhet för skolor” säger en av ägarna.

Annons

Den dåliga ekonomin märktes inte bara på obetalda löner. Det saknades även pengar till mat till djuren.

– Ibland var det tomt i kylskåpet. Vi fick ransonera och ge djuren mat en gång om dagen istället för två. Sköldpaddorna fick inte sallad varje dag som de ska ha. När det inte fanns råttor och möss till surikaterna fick de ibland äta hundmat och någon gång inget alls.

Den tidigare personalen minns också resorna utomlands och ”spontanköp av djur”.

– Jag vet att de tog in träskmangust och faraokatt utan att de blivit undersökta av veterinär. En annan gång kom de hem med de tre silverrävarna som jag också tror blev insmugglade till Sverige. De fick vara i surikathägnet där de egentligen hade för liten yta. De var kvar där i minst två månader och visades för publik men efteråt sa de att de bara visades under sju dagar. Under tiden hölls surikaterna i källaren på en mycket liten yta och utan dagsljus. Där var även rävarna sedan.

Flera av personerna som Sydöstran har pratat med har skrivit på avtal där de förbinder sig att inte prata negativt om verksamheten. Därför måste de vara anonyma. De säger att de ständigt var övervakade och hade svårt att ta bilder som bevis. De pratade många gånger om att anmäla, men ägarna lovade hela tiden att det bara var tillfälliga lösningar och att djuren när som helst skulle flyttas.

Nu hoppas de att Blekinge exotiska världs tidigare ägare inte för tillstånd att driva en ny liknande verksamhet.

– De var verkligen inte de bästa att driva ett sådant ställe. De saknade kunskap både om hur djuren borde hanteras och om ekonomin. Jag hoppas verkligen inte de drar igång igen.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons