Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Giftspindlar var på rymmen i butiken”

En av ägarna till Blekinge exotiska värld samarbetade med en ökänd djurbutiksägare i Linköping. Personalen berättar nu om hemska förhållanden, om hundratals djur som lämnades att dö och om giftdjur på rymmen.
Blekinge • Publicerad 3 mars 2020 • Uppdaterad 18 juni 2020
Hundratals gnagare dog eller fick avlivas då de lämnats utan mat och vatten i reptilbutiken Zooariet.
Hundratals gnagare dog eller fick avlivas då de lämnats utan mat och vatten i reptilbutiken Zooariet.Foto: Privat

Vi har tidigare berättat om paret som 2017 tog över Blekinge exotiska värld i Karlshamn. Ekonomin sköttes inte och de anställda fick inte sin lön, vilket SVT Nyheter Blekinge var först att rapportera om.

Men flera före detta anställda har också berättat om de hemska förhållanden som rådde för djuren. Om ohyra, små burar i källaren, mat som inte räckte och djur som blev dåliga och dog.

Annons

En av ägarna slog sig också ihop med en djurhandlare från Linköping som drev reptilbutiken Zooariet i staden. Planen var att de två skulle börja sälja djur tillsammans i Karlshamn. Sydöstran har pratat med ett par personer som jobbade i butiken och som vittnar om att djuren sköttes mycket dåligt även där.

Kameleonten var ett av alla djur som lämnades att dö.
Kameleonten var ett av alla djur som lämnades att dö.Foto: Privat

En kille, som vi kan kalla Tobias, jobbade där ideellt från oktober 2017 till sommaren 2018. När han kom till butiken efter att ha varit ledig några dagar möttes han av misär. Djuren hade lämnats utan mat och vatten.

– Djuren missköttes verkligen. De dog i mängder. Det var ju en väldigt varm sommar 2018 och när djuren inte fick mat och vatten dog de. Jag fick gå och plocka upp döda smådjur i en hink, berättar han.

– Ägaren var bara där sporadiskt så jag fick gå in och ta hand om det. Jag sa till honom hela tiden men han bara kom med undanflykter. Jag sa att djuren dog för att de inte fick vatten och mat men han sa att det var dåliga djur.

När djuren blev sjuka fick de ingen veterinärvård.

– Det var billigare att låta dem självdö och sedan köpa in nya.

I butiken fanns en del farliga djur som fågelspindlar och svarta änkor. Flera av dem var på rymmen.

– Ibland kom det in barnfamiljer i butiken. Det hade kunnat sluta illa.

Hur känns det nu när du tänker tillbaka på det här?

– Jag ångrar att jag lät det gå så långt. Jag skulle ha satt ner foten tidigare. Men han var min polare och han hade det tufft just då så jag ville ge honom en chans.

Jennipher Jerrevång berättar om djur som dog i djurbutiken i Linköping.
Jennipher Jerrevång berättar om djur som dog i djurbutiken i Linköping.Foto: Privat
Annons

Jennipher Jerrevång arbetade också i butiken som anställd och även hon berättar om djur som var på rymmen och som dog på grund av misskötsel. Hon upplever att det blev ännu värre när ägaren till Blekinge exotiska värld blev inblandad.

– Butiksägaren hade stora skulder så ägaren till Blekinge exotiska värld gick in och tog över sensommaren 2018. Jag fick löfte om att jobba kvar och till och med få en bättre tjänst. Men sedan blev jag uppsagd i alla fall och fick veta det bara tre dagar innan, berättar hon.

Butiken stängdes och Jennipher berättar att de värdefulla djuren flyttades därifrån. Men kvar lämnades hundratals djur. Jennipher kunde inte överge dem.

Tobias har samlat ihop döda flytgrodor i en skål.
Tobias har samlat ihop döda flytgrodor i en skål.Foto: Privat

– Jag hittade döda djur i butiken. De hade lämnats utan vatten och mat. Ett par nätpytonormar hade inte ätit på flera månader men det är livsfarligt att gå i närheten av dem så jag kunde inte gå in och ge dem mat. Det var total katastrof. Jag var så förbannad.

– Kunder och företag som butiksägaren var skyldig pengar var vansinniga och en del kom och tog saker i butiken som betalning.

Jennipher fick sköta djuren så gott hon kunde. Men varje dag hittade hon nya djur som inte hade klarat sig.

– Ödlor och ormar var på rymmen och även en giftig tarantella var lös i lokalen. När butiken sedan städades ur hittade vi svarta änkor från Australien i nät i hörnen.

Foto: Privat

Om det var så här illa i butiken, varför anmälde du inte saken till länsstyrelsen?

– Det gjorde jag. Men det fanns en kille som hjälpte till att röja undan det värsta innan de kom. Dörren in till karantänavdelningen låstes så där kom personen från länsstyrelsen inte in. Och den personen var inte heller så kunnig. De fick några prickar men det var allt.

Det var flera månader som Jennipher inte fick sin lön och konflikten om pengar gick så långt att polisen blandades in. Till slut fick hon betalt.

En kanin som inte klarade sig.
En kanin som inte klarade sig.Foto: Privat
Annons

Vad hände sedan med butiken?

– En del av djuren hade egentligen andra ägare och de kom och hämtade dem. Nykläckta ormar sålde jag till kunder som erbjöd sig att köpa dem för ett bra pris. Och en annan kille som hjälpte butiksägaren öppnade en egen butik men använde lokalerna lite i början. Han tog också över en del av djuren. Sedan fanns det ingen anledning för mig att komma dit mer.

Här är Djurambulansen full med djur som ska ha smugglats in i Sverige.
Här är Djurambulansen full med djur som ska ha smugglats in i Sverige.Foto: Privat

Både Jennipher och Tobias blev vittnen när ägarna till Blekinge exotiska värld och Zooariet åkte utomlands för att skaffa djur som sedan smugglades in i Sverige. Tobias beskriver hur det gick till.

– Det är förbjudet att handla med viltfångade djur i Sverige men inte i många andra länder i Europa. Och det är väldigt lätt att förfalska papper. Det är bara att skriva egna intyg på att djuren är födda i fångenskap. Om man har en djurpark kan man få föra in viltfångade djur om man har tillstånd, men man får inte sälja dem vidare som de gjorde.

När butiksägaren är på väg in i Sverige med djurambulansen full med djur skriver han till Tobias och skojar om att djuren så klart är födda i fångenskap om han blir stoppad i tullen.
När butiksägaren är på väg in i Sverige med djurambulansen full med djur skriver han till Tobias och skojar om att djuren så klart är födda i fångenskap om han blir stoppad i tullen.

Ägaren till Blekinge exotiska värld driver även Djurambulansen och både Tobias och Jennipher har bilder på när den användes för att smuggla in djur i Sverige. På bilderna är den fullproppad med djur som köpts utomlands. Ambulansen gjorde det lättare att ta sig igenom tullen.

– Man kan ju få tag på andra djurarter utomlands, som kanske inte är så lämpliga att ha i Sverige. De för ju också med sig sjukdomar och sprider parasiter. En del sjuka djur klarar inte av transporten utan dör. Sen finns det ingen lag på att ha reptiler i karantän när de kommer till Sverige. Det är märkligt, säger Tobias.

Vad tänker ni om planerna på ny djurpark i Hörvik?

– Han ska inte hålla på med djur överhuvudtaget, säger Jennipher.

– Jag tycker det är väldigt märkligt med tanke på hur förra parken gick, säger Tobias.

Foto: Privat
Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons