Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skolor hotade – kan räddas av tredje isyta och simhall

Flera skolor kan tvingas flytta från Rosenholm – eftersom det inte finns tillräckligt med skydd mot skottbullret från Försvarsmakten.
Ett alternativ kan vara att bygga en tredje isyta och en ny simhall som bullerskydd.
Karlskrona • Publicerad 16 februari 2018

– Vi tittar på flera olika alternativ och har ingen färdig lösning. Ett alternativ som vi skissat på är en tredje isyta och en ny simhall på området.

– De byggnaderna skulle kunna placeras på ett sätt som skyddar mot bullret, sa Kristina Stark, planchef på Karlskrona kommun, i ett föredrag under fredagens sammanträde i miljö– och samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Som Sydöstran berättade i mars förra året arbetar kommunen med en utredning som ska ge svar på hur bullret från Försvarsmaktens övningsområde på Rosenholm ska minska på de skolgårdar som finns i området.

– Skolgårdarna klarar inte de riktvärden som finns i dag, sa Kristina Stark.

Skolorna Piggelinen och Galären har tillfälliga bygglov som går ut den 1 juli 2018, de behöver då omprövas med tanke på bullret.

– Vi måste välja inriktning nu under våren. Vi måste ställa oss frågan om vi ska ha kvar skolor på Rosenholm. Om de ska vara kvar måste vi bestämma vilka åtgärder som kommunen ska genomföra, sa Kristina Stark.

I Rosenholmsområdet finns idag 527 elever.

– Det finns ingen plan B för var vi ska flytta skolorna.

I utredningen har också ett långt bullerplank, som måste vara 14 meter högt, diskuterats. En sådan åtgärd kostar åtskilliga miljoner.

Som Sydöstran tidigare berättat kan det vara aktuellt att vrida utbyggnaden av gymnastikhallen som en del av åtgärderna.

– Då behöver vi också sätta upp skärmar på flera byggnader som skydd.

Kommunens utredning görs ihop med Försvarsmakten. Men myndigheten är inte intresserade att genomföra åtgärder inom sitt område – eftersom det då krävs en prövning av miljötillståndet.

Annons

Under fredagens nämndssammanträde gav politikerna inte några särskilda direktiv kring utredningen – tjänstemännen ska komma tillbaka till politikerna i mars.

Man konstaterade dock att det krävs rejäla åtgärder som kommer att kosta väldigt mycket pengar.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons