1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Joel Petersson: ”När tekniken blir rent otrevlig”

Tekniken i dag blir allt mer raffinerad. Nuförtiden kan den till och med förolämpa sin ägare eller svära så att öronen håller på att trilla av.
Foto: Michael Sohn

Min krönikekollega Jan Hinderson skrev i förra veckan om att han har en ovanligt hjälpsam mobiltelefon, som gör allt från att hjälpa till med att skriva sms och kåserier till att skarva lite när det ska räknas ut hur långt man har gått under dagen.

Riktigt den erfarenheten och det förhållandet har jag inte till tekniken i allmänhet och mobiltelefonen i synnerhet. I motsats till att vara ”ovanligt hjälpsam” så är det nog snarare som ”vanligtvis ohjälpsam” som jag skulle beskriva min telefon. I takt med att telefonen blivit ”smartare” och att mängder med appar flyttat in i den har också risken för att något ska gå fel ökat markant.

quote
”I takt med att telefonen blivit ”smartare” och att mängder med appar flyttat in i den har också risken för att något ska gå fel ökat markant.”
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Visst, i mobilerans barndom i slutet av 90-talet och början av 00-talet så kunde det vara långt svårare att få täckning och kunna ringa än vad jag upplever att det är i dag. Så på den fronten har det blivit klart bättre. I ärlighetens namn så ringer vi dock allt mindre på våra mobiler och använder dem istället till annat. Och det är där det kör ihop sig för undertecknad.

Jag undviker till exempel FaceTime och andra videosamtal eftersom jag inte riktigt får det att funka och att det alltid strular när jag ska ringa upp eller avsluta ett sådant samtal. Varje app lever också sitt eget liv enligt sina egna lagar, och det kan bli minst sagt tröttsamt i längden.

Fast med handen på hjärtat kan vi väl säga att det många gånger rätt och slätt handlar om ”SBS” – ”Skit bakom skärmen”, handhavandefel helt enkelt. Men ibland är det faktiskt tekniken det är fel på och den som uppför sig opassande, och rent av stötande.

Min sambo har en smartwatch som hon har synkat till telefonen. Ibland kommer den med påflugna kommandon som ”Rör på dig!” när den tycker att hon har varit stilla för länge. Likt en personlig tränare från helvetet tar den ingen som helst hänsyn till om hon har sprungit en mil tidigare på dagen, det är endast här och nu som räknas. Vi har börjat skämta om att det bara är en tidsfråga innan den kommer med påhopp som ”Upp och hoppa, slöfock!” och ”Rör på fläsket!”.

För några år sedan fanns det också en bugg i systemet som gjorde att när man skrev ett visst halvvanligt ord i telefonen fick man som förslag en svordomsramsa så rå att jag inte kan skriva den utan att ansvarig utgivare skulle få det hett om öronen. Men låt oss säga att telefonen svor värre än någon hamnarbetare någonsin gjort tidigare, oavsett strejk eller lockout i Karlshamn, Göteborg eller var än det må vara.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.