Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingeborna brinner för sol, vind och vatten

Utbyggnaden av solenergi går med raketfart i Blekinge.
I helgen invigs en av landets största solpark i Karlskrona. Samtidigt tar tidigare satsningar stora kliv framåt.
– Det är inte bara de stora bolagen som satsar, allt fler hushåll installerar solceller och kopplar in sig på nätet, säger Per-Gunnar Johansson, vd för Rödeby Elverk.
KARLSKRONA • Publicerad 5 april 2019
Solpaneler på en fastighet i Karlshamn.
Solpaneler på en fastighet i Karlshamn.Foto: Sydöstran Arkiv

Det var 2016 som Rödeby Elverk tillsammans med solcellsinstallatörerna Solect Power AB färdigställt det som då var Sveriges tredje största solcellsanläggning i Bostorp, norr om Rödeby. Sedan tidigare hade man då byggt en mindre solcellsanläggning på taket till företagets kontor i Rödeby.

– Utbyggnaden av nya solparker går så snabbt att det bara tog några veckor innan anläggningen i Bostorp föll från att vara tredje största anläggning i Sverige till sjunde plats. Nu vet jag faktiskt inte riktigt vilken plats vi har, säger Per-Gunnar Johansson.

Invigningen av solparken i Bostorp vid Spjutsbygd 2017 med Per–Gunnar Johansson, vd för Rödeby  Elverk och Ulf Åman, ägare till Solect Power AB.
Invigningen av solparken i Bostorp vid Spjutsbygd 2017 med Per–Gunnar Johansson, vd för Rödeby Elverk och Ulf Åman, ägare till Solect Power AB.Foto: Mattias Mattisson
Annons

– Jag är i alla fall övertygad om att det är lokala och förnybara energikällor i form av sol, vind och vatten som gäller framöver, därför vågar även mindre kraftbolag satsa på solenergi. Vi ser också ett ökat intresse från privatpersoner som installerar solceller och som kopplar in sig på nätet. Under mars månad i år producerade dessa lika mycket solenergi som under hela 2014.

”Jag är i alla fall övertygad om att det är lokala och förnybara energikällor i form av sol, vind och vatten som gäller framöver, därför vågar även mindre kraftbolag satsa på solenergi.”

På lördag är det dags för invigningen av Affärsverkens storsatsning på solkraft i Karlskrona. I samband med invigningen av Karlskrona Solpark, som är en av landets största, öppnas också parken för allmänheten. 10 000 andelar har hittills blivit sålda till drygt 230 delägare.

Sydöstran 22 januari 2019.
Sydöstran 22 januari 2019.
Så här presenterades planerna för en solpark på Gullberna före detta soptipp. Från vänster Affärsverkens  Anna Wallin, Tomas Eriksson, Anna Hammar Torp och Mikael Svensson.
Så här presenterades planerna för en solpark på Gullberna före detta soptipp. Från vänster Affärsverkens Anna Wallin, Tomas Eriksson, Anna Hammar Torp och Mikael Svensson.Foto: Mattias Mattisson

För klimatforskare Henrik Ny på Blekinge Tekniska Högskola är satsningen välkommen och ligger helt i tiden.

– Varje vecka kommer goda nyheter för både oss forskare och alla andra som jobbar för och vill ha en snabb omställning från fossila energikällor till förnybar energi från exempelvis sol, vind och vatten. I dag ser vi att vindkraften redan har blivit en lönsam affär. Att det faktiskt är dyrare med de gamla miljöfarliga energikällorna som kol och olja.

Mikael Svensson, försäljningschef på Affärsverken, berättar också att det märks ett stigande intresse, även om det finns många utmaningar:

– Vi ser att fler och fler företag har en tydlig miljöprofil där sol är en intressant satsning. Vi erbjuder privat- och företagskunder totallösning med installation av solpaneler på tak. Marknaden är fortfarande omogen på så sätt att det faktiskt inte är alla som vet att man kan bli sin egen elproducent. Vi märker dock att medvetenheten ständigt ökar och intresset för att bli mikroproducent blir större för varje år. Så vi ser ljust på framtiden med många nya lösningar som kommer med omställningen till ett fossilfritt samhälle med mer förnybar energi. Målsättningen är att våra kunder ska känna att det är enkelt att vara med och påverka till ett hållbart samhälle.

”Marknaden är fortfarande omogen på så sätt att det faktiskt inte är alla som vet att man kan bli sin egen elproducent.”
För Karlshamns Energi ingår vindkraft i de satsningar som gjorts och görs.
För Karlshamns Energi ingår vindkraft i de satsningar som gjorts och görs.Foto: Sydöstran Arkiv

Försvarsmakten kan sätta krokben för vindkraftsutvecklingen, något som man upplevt i Blekinge på senare år då flyget hindrade en satsning på vindkraft i Hanöbukten. Men på vissa håll har vindkraftverk trots allt fått byggas. För Karlshamns Energi ingår vindkraft i de satsningar som gjorts och görs.

– Redan år 2000 uppförde vi våra första tre vindkraftverk på Gunnön och år 2012 förvärvade vi ytterligare två vindkraftverk belägna i Sölvesborgs kommun. År 2012 installerades vår första solcellsanläggning på vår fastighet på Prinsgatan i Karlshamn, några år senare utökade vi anläggningen till det dubbla. Vi tillhandahåller och har installerat kompletta solcellsinstallationer till företag och privatpersoner inom Karlshamns kommun, berättar Per Håkansson, marknadschef och vice vd vid Karlshamns Energi.

”Redan år 2000 uppförde vi våra första tre vindkraftverk på Gunnön och år 2012 förvärvade vi ytterligare två vindkraftverk belägna i Sölvesborgs kommun. År 2012 installerades vår första solcellsanläggning på vår fastighet på Prinsgatan i Karlshamn, några år senare utökade vi anläggningen till det dubbla.”

– Vi fortsätter vår satsning med att erbjuda företag och privatpersoner kompletta solcellsinstallationer. Vi undersöker även möjligheterna till bildandet av andelsföreningar för vindkraft och solceller. Vi har inte någon andelsförening i dagsläget. Positivt överraskande har det stora intresset för solceller bland företag och privatpersoner varit. Det som varit problematiskt för många kunder är handläggningstiden och osäkerheten kring solcellsbidraget som de sökt.

I vårt grannland Finland klarar sig vindkraften på egna ben, utan bidrag.
I vårt grannland Finland klarar sig vindkraften på egna ben, utan bidrag.Foto: /TT

Klimatångest och gammalmodiga strukturer och föreställningar att dåliga energikällor, som kol, är billigare än förnybar sol och vind gör ofta att de goda nyheterna drunknar i mediaflödet, menar forskare Henrik Ny på BTH i Karlskrona.

Annons

– Jag vill därför gärna lyfta fram att många vetenskapliga tidskrifter nästan varje vecka levererar nyheter om framsteg när det gäller teknik och anpassningsvilja bland världens länder. Länder som man tror skulle vara anhängare av exempelvis kol, som Kina och Indien, är bland de länder som satsar mest på vindkraft.

”Länder som man tror skulle vara anhängare av exempelvis kol, som Kina och Indien, är bland de länder som satsar mest på vindkraft.”

För att komma ner i kostnadsnivå krävs även storskalighet. Med allt större projekt och fortsatt teknologiutveckling behöver man inte vara i behov av något stöd. Så är det i vårt grannland Finland. Där klarar sig vindkraften på egna ben, utan bidrag.

– Dit är vi också på god väg, säger Henrik Ny.

Backaryd Vattenkraftverk i Långgölsmåla, Ronnebyån, öster om Backaryd. Kraftverket har byggts om och moderniserats.
Backaryd Vattenkraftverk i Långgölsmåla, Ronnebyån, öster om Backaryd. Kraftverket har byggts om och moderniserats.Foto: Jens Svensson

För Olofströms Kraft, som är ett kommunalägt bolag, är det framför allt vatten som gäller.

– Vi har idag fem stycken vattenkraftstationer med en produktion på i snitt 15 miljoner kWh per år. Däremot har vi ansökt om bidrag för uppsättning av solceller på tak. Okab har inte köpt några andelar i solcellsanläggningar, men vi märker ett ökat intresse från nätkunder att installera solceller, Per-Ola Svensson, vd för Olofströms Kraft.

En sista solig nyhet levererades under gårdagen:

– Nu börjar vårvindarna snurra in ordentligt med vindkraft samtidigt som det lite varmare vädret gör att vi använder mindre el. Det gör också att elpriset sänks, konstaterar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på elbolaget Bixia.

”"Nu börjar vårvindarna snurra in ordentligt med vindkraft samtidigt som det lite varmare vädret gör att vi använder mindre el. Det gör också att elpriset sänks.””

– Förra veckan låg snittpriset under 40 öre per kWh, det är första gången sedan september förra året som det är under 40 öre. Den här veckans elpris beräknas hamna strax över 40 öre eftersom vinden avtar något, enligt elbolaget Bixias elprisrapport. Under förra veckan då det blåste mycket stod vindkraften för 16 procent av vår totala elproduktion. Och när vindkraften ökar pressar den bort den dyrare kraften vilket gör att elpriset sjunker.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons