Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingemåndag med Elisabeth Gerle

Elisabeth Gerle är fredsprästen som var ledande inom ”Fredsresan” som pågick under 80-talet och strävade efter att få supermakterna USA och Sovjet att tagga ner. Projektet utgick från Ronneby, där Gerle på den tiden var präst.
Publicerad 2 augusti 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Professorn, prästen och sångerskan Elisabeth Gerle om Blekinge - om möjligheter och hot
Professorn, prästen och sångerskan Elisabeth Gerle om Blekinge - om möjligheter och hotFoto: Julia Lindemalm

Gerle har sedan dess förekommit ofta i olika medier, men har också bakgrund som vis- och jazzsångerska. Nuförtiden kan hon tituleras professor emerita.

Hennes starka koppling till Blekinge framkommer tydligt i boken hon nyligen släppt, ”Allt är omöjligt. Och vi ger oss inte. Den stora fredsresan” (Themis), som förutom en intressant redogörelse för detta stora projekt inom fredsarbetet, också har en hel del interiörer från Blekinge.

Annons

Här tillbringar hon stora delar av sommaren, nära kusten, närmare bestämt 7 meter från havet.

Den första frågan är därför lätt att besvara – vad det är som är Blekinges starka sida. Gerle svarar:

– Det är skönheten! Skärgården, bokskogarna, vitsippshagarna. Men också de fina städerna, de fantastiska utsikterna, och historiska platser som Heliga Kors kyrka i Ronneby.

Raskt styr vi över samtalet till att gälla Blekinges svagheter. Gerle påpekar föga förvånande bristen på kommunikationer. Visst, det finns en bra transportkorridor från Karlskrona till Malmö. Men inte en buss till de små byarna.

– Att länet ligger vid sidan av allfartsvägarna har också fördelar. Det erbjuder en plats att vila själen. En reträtt.

Ett annat problem är bristen på entreprenörskap. I Blekinge är det i huvudsak fortfarande så att människors framtidshopp bygger på att bli anställd vid en industri. Som någon sossehövding ska fixa fram.

Men nu rör vi oss från industrisamhälle mot ett kunskapssamhälle. Här blir den största svagheten rivaliteten mellan de olika städerna. Den är förödande och gör att länet missar de stora möjligheter som finns.

Vilka är då dessa?

– Högskolan och möjligheten att odla en nisch som ett forsknings- och utvecklingslän. Ett samlat campus, gärna i Ronneby och väl fungerande wifi, i minsta by!

Sen finns en fantastisk potential i närheten till länder som Polen och Tyskland.

Annons

– Ta vara på detta i Karlskrona och Karlshamn. Hamnarna, turismen, täta färjeförbindelser ger möjlighet att utveckla klimatsmart service- och tjänstenäring.

Hon nämner Malmö som var illa ute med industrinedläggningar och pessimism. Men detta gick att vända. Idag är det en stad som är ungdomlig och framtidsoptimistisk.

Vilka är då hoten mot Blekinge?

Det stora hotet, säger Gerle, är att missnöjet riskerar att skapa en plats där folk vänder sig inåt. Att motgångarna skapar en negativ spiral av stagnation och resignation. Vilket göder politiska krafter som verkar för isolering och riktar missnöjet mot nya svenskar istället för att ta vara på deras potential.

”Kallinge flygplats bör vara Sveriges flygplats, inte NATOs.”
Elisabeth Gerle

Och det visar sig att fredsprästen också har blick för det geopolitiska hotet. Gerle påminner om att Blekinge har ett känsligt frontavsnitt österut. Och ännu värre vore om Blekinge skulle förvandlas till Natos flank mot Ryssland.

– Kallinge flygplats bör vara Sveriges flygplats, inte NATOs.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons