Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vi tänker på Olofström

Människorna i samhället Rödeby norr om Karlskrona kommer aldrig att glömma skotten i Rödeby i oktober 2007. En tonårspojke dog av gevärsskott från en panikslagen man i 50-årsåldern. En annan tonåring skadades allvarligt.
Publicerad 10 mars 2017
Blommor och tända minnesljus var på fredagen placerade vid platsen för det dödliga våldsdådet i Olofström. Foto: gunnel persson
Blommor och tända minnesljus var på fredagen placerade vid platsen för det dödliga våldsdådet i Olofström. Foto: gunnel persson

I efterföljande rättegångar klarnade bilden varför det fruktansvärda våldet ägde rum. Befolkningen i Rödeby, Karlskrona och hela Sverige var starkt tagna av det inträffade.

Några år senare hände en annan tragedi i centrala Karlskrona. Den åttaåriga flickan Yara (flyktingbarn från Gaza) blir brutalt ihjälslagen hemma hos sin morbror med hustru i en lägenhet i centrala Karlskrona. Det hände på valborgsmässoafton 2014. Denna tragedi berörde människorna djupt i Karlskrona och Sverige. Under efterföljande rättegångar fick vi tydligare bilder av vad som hänt.

Annons

Nu kan vi läsa om ytterligare en tragedi med dödlig utgång i Blekinge. När detta skrivs har det ännu inte gått ett dygn sedan en 13-årig pojke dödades av en annan 13-årig pojke strax utanför centrala Olofström. Polisen är återhållsam med uppgifter om vad som ligger bakom det dödliga våldet. Den unge misstänkte gärningsmannen slog själv larm till polisen.

Man hänvisar till båda pojkarnas låga ålder för att hålla inne med upplysningar. I ett första skede av polisutredningen är polisens återhållsamhet rimlig. Men människorna i Olofström har rätt att få veta den fulla sanningen de närmaste dagarna.

Blir tystnaden för utdragen ökar risken för ryktesspridning som i sin tur kan få allvarliga konsekvenser. Under veckoslutet är det rimligt att polisen berättar mer om vad som framkommit i utredningen. Det är upplagt för dagliga presskonferenser.

Olofströms kommun med kommunalrådet Sara Rudolfsson uppmanade på fredagsförmiddagen till samling i Olofström. En krisledning skapades på fredagsmorgonen. I ett samhälle av Olofströms storlek känner de flesta alla. Människor behöver mötas för att uttrycka sin chock, sorg och oro. Olofströmarna är inne i ett sorgearbete. Kyrkorna är de naturliga platserna för att samlas och stödja varandra.

Olofströmarna söker efter svar på varför en ung pojke ska behöva dö i lilla fredliga Olofström. Med tanke på alla dödsskjutningar i och kring våra storstäder (Stockholm, Göteborg och Malmö) är det lätt att tro att Sverige blivit alltmer våldsamt. På nyhetsplats i Sydöstran idag säger Jerzy Sarnecki, forskare och professor i kriminologi, att Sverige inte blivit våldsammare.

Det våld som ökat är de gängrelaterade skjutningarna. När de räknas bort i statistiken minskar våldsbrotten, enligt Sarnecki.

Alla svenskar känner starkt med befolkningen i Olofström just nu. En tung tid av sorg väntar. Det som gör sorgen lite lättare att bära är att människor visar solidaritet och medkänsla. Det är i sorgen vi behöver varandra som mest.

”En tung tid av sorg väntar. Det som gör sorgen lite lättare att bära är att människor visar solidaritet och medkänsla.”

Hans BülowSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons