unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tidigare dömd SD-politiker tar plats i fullmäktige

SDs ordförande, Niklas Nyström, i Olofström dömdes 2014 för narkotikabrott. Nu tar han partiets elfte mandat i kommunen - men kan förlora stolen lika snabbt.
Niklas Nyström (längst till vänster) under en debatt i Folkets hus.
Niklas Nyström (längst till vänster) under en debatt i Folkets hus.
Foto: Anton Kyhlbäck

– Säger de nej, då meddelar jag Niklas att du får avsäga dig omedelbart. Du kommer inte gå på första fullmäktige, inte på något möte, säger Björn T. Nurhadi till Sydöstran.

På tisdagskvällen kom resultatet för ledamotsposterna till fullmäktige i Olofström. Sverigedemokraterna lyckas fylla alla sina stolar. Det var tidigare oklart om antalet kandidater för partiet skulle räcka inför den kommande mandatperioden.

Sammanlagt har 11 personer valts in som ledamöter för partiet, med ytterligare fyra ersättare, genom både den slutna och den öppna listan. Ordförande Niklas Nyström valdes in genom den öppna listan - trots att partiet tidigare har gett ett besked om att han inte får stå på någon lista.

– Han hjälper partiet med styrelsearbetet och det är ett internt, organisatoriskt uppdrag, sa Björn T. Nurhadi till SVT Blekinge tidigare i år.

I februari 2014 dömdes Niklas Nyström till skyddstillsyn för två fall av narkotikabrott efter att flera olika typer av droger hittades i hans hem efter en husrannsakan.

Hur rimmar din kandidatur med partiets hållning om hårdare straff mot brottslingar?

– Det som ligger mig till last är inte ett grovt brott.

– Partiets syn är att det är en förtroendefråga. Det ska finnas en distans från när man har blivit dömd och när man ska få företräda partiet utåt i en folkvald församling.

– Min syn på att jag är tidigare dömd är att jag ångrar. Det är inget jag kan ändra på. Det jag önskar är att partiet kan ha en lättare hållning, men jag accepterar partiets förhållningssätt.

Anledningen till hans kandidatur på den öppna listan uppger Niklas Nyström är att det finns en pågående diskussion med partiets kandidatutskott:

– Jag har lämnat in överklagan och fick senast besked den 10 september att de inte vill ta upp det för diskussion igen. Jag kommer avsäga mig platsen när jag får ett formellt besked från partiet, säger han.

– Men om jag får grönt ljus. Då sitter jag kvar.

Sverigedemokraternas länsordförande Björn T. Nurhadi menar att ett besked kommer under onsdagen från partiet:

– Det Niklas säger är korrekt. Jag kommer kolla med kandidatutskottet imorgon, och svaret de ger får man rätta sig efter.